Според сириеца Ибрахим ар Рашад най-добрият начин за емигриране от Турция

...
Според сириеца Ибрахим ар Рашад най-добрият начин за емигриране от Турция
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Бежанци пътуват с каналджия срещу 9 000 евро

Според сириеца Ибрахим ар Рашад най-хубавият метод за емигриране от Турция е през България. Пътуването е по-безопасно спрямо това през Гърция. Това се дължи на два фактора. Първият е отношението на българските граничари, което е сензитивно по-добро от това на гръцките, разказано като „ чудовищно “. Вторият фактор е релефът на страната, който е по-благоприятен за прекосяване, спрямо гръцкия. Това изясни пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков.   



Ар Рашад разказва пред журналиста Ибрахим Хаил от сирийския опозиционен сайт Orient.net начина на образуване на прекосяването.

“Началната точка е така наречен брокер, чийто офис кардинално е в Истанбул. Последният изпраща кандидат-бежанеца при някой от неговите контрабандисти, който му обезпечава краткотрайно жилище в огромния турски град. Там се чака „ броя да се попълни “. Когато това стане факт, с коли на контрабандиста през Одринския вилает групата се откарва до българската граница. Преминава се оградата най-често със стълба и по-късно лидерът, чрез GPS, води групата до избрана точка на границата. След това хората се транспортират до българската столица София.

Там кандидат-бежанците спят в квартира, обезпечена от контрабандиста. На идващия ден още веднъж с GPS достигат до сръбската граница. На границата имат избрани точки, през които минават и по този начин още веднъж с коли доближават до столицата Белград. Там остават за един по-дълъг интервал, в лагери или хотели, в подготовка за прекосяването им в Унгария. Вече минали там, те избират накъде в Западна Европа ще продължат своя път. Те възнамеряват да подадат молби за леговище в Германия, Холандия или Швеция “, изясни специалистът.

„ Що се отнася до втория път, ар Рашад отбелязва, че той се осъществя през Гърция като разпределителната точка е Солун. След това се избира път през Северна Македония или Албания и още веднъж се идва в Сърбия. Там групите се сливат. Третият път е морски. От Турция се доближава до гръцкия остров Родос, а оттова се стига до столицата Атина. Там посредством подправен паспорт се пътува непосредствено до Западна Европа. Може и да се избра пътешестване до Солун, явно за тези, които разполагат с по-малко средства, и оттова по познатия път “, уточни проф. Чуков.

Според един от контрабандистите с опит, цената на пътуването варира според услугите, които оферират контрабандистът и брокерът. Зависи и от финансовите благоприятни условия на кандидат-бежанеца, само че също по този начин и от определения път. Някои кандидат-бежанци се пробват да се крият в камиони, с или без знанието на водача, изключително в България и Гърция. Това им спестявало огромни разноски. Някои бежанци избират да тръгнат сами, единствено благодарение на GPS или на по-малки групи. Тогава разноските са единствено за персонални потребности, като храна и вода и превоз. Обикновено в този случай сумата доближава приблизително 3 500 евро.

„ Цената на прекосяването благодарение на контрабандисти варира сред 8 и 9 хиляди евро. Сумата е разпределена на стадии. Първият стадий, този от Истанбул до Сърбия, коства към 4 500 евро. Вторият, от Белград до западноевропейска страна, зависи от дестинацията, варира от 1 500 до 3 000 евро “, изясни арабистът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР